Wat is Koekel(o)eren?

Kapster, timmerman of buschauffeur. Sommigen van ons weten al hun hele leven wat ze willen worden, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Toch is het maken van een studiekeuze een van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven.

Koekel(o)eren helpt VMBO-leerlingen om zich een breder beeld te vormen van bedrijven en beroepen. Hoe gaat het er op de werkvloer aan toe? Welke beroepen zijn er binnen een bedrijf te vinden? Wat voor taken vinden leerlingen leuk en minder leuk? Waar liggen hun talenten?

img02

Enthousiaste leerlingen

In tegenstelling tot andere loopbaan-oriënterende activiteiten, levert Koekel(o)eren geen stagiaires, maar leerlingen die komen kijken wat er in het bedrijfsleven aan beroepen te halen is.

De deelnemende bedrijven maken het mogelijk om per middag ca. 300 leerlingen te laten Koekel(o)eren. Deze middagen leiden tot enthousiaste leerlingen, interessante presentaties en prachtige werkstukken. De ervaringen die de leerlingen opdoen zijn zeer waardevol voor hun loopbaankeuze.

img01

Hoe werkt het precies?

Leerlingen Koekel(o)eren één dagdeel bij een bedrijf of instelling. Alle bedrijven zijn op de hoogte van de komst van de leerlingen en hebben hun bezoek voorbereid. Het bezoek duurt minimaal een uur; afhankelijk van het type bedrijf of instelling. Het bezoek krijgt op school een vervolg met het maken van werkstukken, posters, filmpjes en/of presentaties, waarmee de overige leerlingen geïnformeerd worden.

Waarom Koekel(o)eren?

Uit onderzoek is gebleken dat het op jonge leeftijd in aanraking laten komen met de verschillende beroepen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van leerlingen. Daarbij draagt loopbaanoriëntatie en -begeleiding bij aan een goede voorbereiding op een vervolgopleiding en de arbeidsmarkt.

Om die reden zijn het Zone College, het Staring College, het Assink lyceum en diverse ondernemersplatformen uit de gemeente Berkelland en omgeving het samenwerkingsproject Koekel(o)eren gestart.

Zonder u geen Koekel(o)eren!

Koekel(o)eren is alleen mogelijk, als er voldoende bedrijven zijn die leerlingen één dagdeel willen begeleiden. Toon uw maatschappelijke gezicht. Meld u aan en stuur een mail naar contact@koekeloeren.net!

Uw inzet wordt enorm gewaardeerd. Namens de leerlingen en de projectgroep Koekel(o)eren: Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Goed om te weten!

  • Het project Koekel(o)eren is niet bedoeld als stage, maar als kennismaking met de verschillende beroepen binnen een bedrijf (denk hierbij aan telefoniste, secretaresse, inkoper, administratief medewerker, tekenaar, constructeur, directeur etc.).
  • Voor de leerlingen is dit vaak de eerste keer dat zij met voor hen onbekende volwassenen contact moeten leggen en afspraken moeten maken.
  • U ontvangt maximaal vier leerlingen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar.
  • De leerlingen vertrekken vanuit school per fiets naar uw bedrijf.
  • Het bezoek duurt minimaal een uur.
  • Leerlingen zijn veelal praktisch georiënteerd en waarderen een ‘doe-opdracht’.
  • Een breed programma wordt op prijs gesteld. Denkt u aan een rondleiding, een korte uitleg en een klusje op de werkvloer.
  • U krijgt bij de mail waarin de komst van leerlingen bevestigd wordt en een evaluatieformulier, dat wij graag ingevuld van u retourontvangen.
  • De leerlingen maken op school een presentatie, poster, werkstuk of filmpje over hun ervaringen bij uw bedrijf.

Organiserende scholen

Uit onderzoek is gebleken dat het op jonge leeftijd in aanraking laten komen met de verschillende beroepen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van leerlingen. Daarbij draagt loopbaanoriëntatie en -begeleiding bij aan een goede voorbereiding op een vervolgopleiding en de arbeidsmarkt. Om die reden zijn Zone College, het Staring College, het Assink lyceum en diverse ondernemersplatformen uit de gemeente Berkelland en omgeving het samenwerkingsproject Koekel(o)eren gestart.

photo

Zone.college

Borculo

Contactpersoon: de heer S. Daalhuizen
E-mail: sdaalhuizen@zone.college
Internet: www.zonecollege.nl

photo

Staring College

Borculo - Lochem

Contactpersoon: mevrouw M. klein Wassink
E-mail: m.kleinwassink@staring.nl
Internet: www.staring.nl

photo

Assink lyceum

Eibergen

Contactpersoon: de heren D. Sigger en S. Lageschaar
E-mail: d.sigger@hetassink.nl en s.lageschaar@hetassink.nl
Internet: www.hetassink.nl

photo

Bedrijvenkring Berkelland

Berkelland

Contactpersoon: de heer L. Koopman
E-mail: voorzitter@bedrijvenkringberkelland.nl
Internet: www.bedrijvenkringberkelland.nl